EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2024: Отпадъците от опаковки са на дневен ред    

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2024: Отпадъците от опаковки са на дневен ред    

mail07:10 | 15.01.2024прегледи 851 коментарикоментари 0


В самия край на старата година в ЕС се повдигна въпросът за отпадъците от опаковки. Един бърз поглед по улиците у нас показва, че контейнерите за смет „преливат“ от изхвърлени най-различни опаковки – по вид, материали и по размери. Това се наблюдаваше най-вече по празниците.

Повечето потребители, не „заразени“ от идеята за рециклиране и икономиите от ресурси, сигурно са изхвърлили хиляди бутилки, буркани, пластмасови опаковки, тонове хартия и картон от опаковане на подаръците и т.н.

Но това ли е най-важният проблем?

     Онлайн пазаруването, бързото хранене и вземането на кафе за вкъщи означават повече опаковки и повече отпадъци. В днешния свят има голямо разнообразие от видове опаковки - например бутилки, контейнери, консерви, кутии или торби, като материалите за производство също варират - те могат да бъдат от хартия, картон, пластмаса, стъкло, дърво или метал.

Опаковките се използват във всички етапи на производство - от добиването на суровини до подготовката на крайните стоки за транспорт и продажба. Защитата на стоките и безопасният превоз са сред основните причини, които ги правят толкова важни за производители, превозвачи, супермаркети, ресторанти и домакинства.

Какво е опаковка? Това са продукти, използвани за съхранение, защита, обработка, доставка или представяне на стоки.

Колко отпадъци от опаковки създаваме?

     На всеки жител на ЕС средно са се падали 189 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. За предишните десет години количеството на отпадъците се е увеличило с над 20%. Това има негативни последствия за природата. Най-малко отпадъци от опаковки са регистрирани в Хърватска - 74 кг на човек от населението, а най-много са в Ирландия - 264 кг на човек. В България през 2019 г. на човек са се падали 79,5 кг отпадъци от опаковки.
    

През 2021 г. в ЕС са генерирани общо 84,3 милиона тона отпадъци от опаковки, което показва увеличение от 4,8 милиона тона в сравнение с предходната година. Най-много са били хартията и картонът (40,3%), следвани от пластмаса (19%), стъкло (18,5%), дървесина (17,1%) и метал (4,9%). Около 64% от отпадъците от опаковки са били рециклирани през 2021 г., а около 80% са били оползотворени по един или друг начин, включително рециклирани, за да могат да служат за полезни цели в бъдеще.

Правила на ЕС относно опаковките и отпадъците от опаковки

     Правилата на ЕС относно опаковките и отпадъците от опаковки обхващат както дизайна на опаковките, така и управлението на отпадъците от опаковки. Целта е да се намалят отпадъците и да се увеличат повторната употреба, рециклирането и оползотворяването на опаковките. Правилата също така налагат минимални изисквания, на които трябва да отговарят опаковките, произведени за пазара в ЕС.

Законодателният текст е от 1994 г. и е изменен през 2018 г. Една от целите на ЕС е да създаде кръгова икономика до 2050 г., в която продуктите се използват многократно или се рециклират. В момента ЕП работи по предложение на ЕК от ноември 2022 г. за ново преразглеждане на правилата.

През октомври 2023 г. са направени следните предложения за включване в правилата:

-забрана на продажбата на много тънки найлонови торбички, които досега не са били обхванати от забраната на найлонови торбички;

-задаване на конкретни цели за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки;

-насърчаване на възможностите за повторна употреба чрез определяне на специфични критерии за опаковки за многократна употреба и предоставяне на възможност на потребителите да носят свои собствени контейнери при закупуването на храна и напитки за вкъщи;

-забрана на устойчиви замърсители (известни също като „вечни химикали“), използвани за огнеупорни или водоустойчиви опаковки на храни, които могат да бъдат опасни за здравето.

източник:Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037